onze tarieven
 

Hoofdvraag


advies, consult, afstuderen, scriptie

Afstudeerbegeleiding

Al meer dan vijf jaar helpen wij met veel succes studenten met hun thesis. Voor meer info klik dan op persoonlijke thesisbegeleiding

Portrait Of Male Professor

Statistiek Begeleiding

Meer weten over wij studenten helpen met statistiek? Kijk voor meer informatie op persoonlijke statistiekbegeleiding of over onze statistiek klasjes.

afstudeerbegeleider, student, scriptie, advies

SPSS begeleiding

Zit je helemaal vast met je SPSS,? Onze ervaren SPSS begeleiders helpen je verder kijk op spss begeleiding

De hoofdvraag vloeit voort uit de probleemstelling die je eerder hebt geformuleerd. De hoofdvraag is de (algemene) vraag hoe dit probleem kan worden opgelost.

Hoofdvraag voorbeeld

Hoofdvraag voorbeeld – Stel, ik ga een scriptie schrijven over het volgende: afgelopen weekend ben ik tijdens het voetballen door mijn enkel gegaan (dit is de aanleiding). Mijn probleem is dat ik pijn heb in mijn enkel. Mijn probleemstelling is dus: mijn enkel doet pijn.

Mijn probleem is nu dus helder, namelijk: mijn enkel doet pijn. Bij dit probleem hoort een vraag. Deze vraag noemen we de hoofdvraag. De hoofdvraag die bij dit probleem hoort is: Hoe kan ik mijn enkel beter maken?

Zoals je ziet is deze vraag specifiek op het probleem gericht waardoor we eigenlijk al een kader aanbrengen ten aanzien van mijn scriptie. Ik heb het niet over voetbal (dit is bijzaak) of mijn looptechniek (wat misschien een oorzaak of een oplossing zou kunnen zijn), maar over mijn verstuikte enkel en het feit dat ik mijn enkel beter wil maken.

Het probleem nu ingekaderd, maar er is nog niet gespecificeerd wat er onderzocht gaan worden, want daar kan ik nog alle kanten mee op. Wat ik ga onderzoeken specificeer ik in mijn onderzoeksvraag.

Hoe wij jou kunnen helpen met het formuleren van je hoofdvraag

Je hoofdvraag aan het formuleren? Waarschijnlijk sta je aan het begin van het schrijven van je scriptie en daar kan jij wel wat hulp bij gebruiken. Je zit in een cruciale fase van het schrijven van je scriptie. als je nu geen goede structuur hebt ga je daar de rest van het schrijven van je scriptie last van hebben. Wij kunnen je daarbij helpen! Kom een keer langs bij ons op kantoor om vrijblijvend met ons kennis te maken. Je vertelt in het kort waar je mee bezig bent en waar je tegen aanloopt. Op basis daarvan kunnen we je aanraden om één van onze workshops te volgen of met één van onze experts je onderzoek eens goed door te spreken. Waar je ook mee zit we kunnen je verder helpen! Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op!

 

Hoofdvraag: Let op!

De hoofdvraag stelt het complete probleem aan de orde dat je hebt geformuleerd in je probleemstelling. Jij, als student, kan (zeer waarschijnlijk) niet alle facetten van dit probleem onderzoeken (en dat moet je ook niet willen!).  Jij pakt een bepaald onderdeel (waar jouw opleiding een raakvlak mee heeft) van dit probleem (en dus de hoofdvraag) dat jij gaat onderzoeken, dit specificeer je vervolgens in je onderzoeksvraag. De andere onderdelen van de onderzoeksvraag benoem je wel (zo compleet mogelijk) maar je beredeneert voornamelijk waarom jij  ervoor hebt gekozen om dit onderdeel te onderzoeken.

De complete beantwoording van een hoofdvraag – rekening houdend met alle mogelijkheden die er zijn – om het probleem op te lossen is een utopie. Bedenk maar eens op hoeveel verschillende manieren we mijn enkel beter kunnen maken: van een brace, rust, een kusje van mijn moeder op mijn enkel tot Jomanda. Je kunt niet iedere mogelijkheid onderzoeken!

Niet iedere docent of begeleider zal het eens zijn met de manier waarop ik de hoofdvraag operationaliseer. Vaak worden de hoofdvraag en onderzoeksvraag door elkaar heen gehaald.

 

Vind hier een uitleg en een voorbeeld van de Hypothesen!

Vind hier een uitleg en een voorbeeld van de Onderzoeksvraag!

Vind hier een uitleg en een voorbeeld van de Deelvragen!

 

Wil je wat meer info over hoe je de discussie van je scriptie moet schrijven? Kijk dan bij Discussie schrijven en vind hier een voorbeeld van een Discussie met aanbevelingen.

Wil je weten hoe je je probleemstelling hoort te formuleren? Check dan  Probleemstelling.

 

Bezig met je plan van aanpak? Kijk voor tips en uitleg bij Plan van aanpak scriptie en vind meteen een geheel voorbeeld via Plan van aanpak voorbeeld!

Opzoek naar een Scriptie voorbeeld! Hierin is onder andere het trechtermodel in verwerkt.

 

Meer weten over Wetenschappelijk onderzoek? Klik dan hier.

 

Ondertussen nieuwsgierig geworden en wil je even langskomen voor een gratis kennismaking? Vul dan het Contactformulier in! Check ook meteen even onze Werkwijze of maak kennis met het Team!

advies, consult, afstuderen, scriptie

Scriptie Hulp

Voor meer info klik dan op persoonlijke thesisbegeleiding

Portrait Of Male Professor

Statistiek Hulp

Kijk op persoonlijke statistiekbegeleiding

afstudeerbegeleider, student, scriptie, advies

SPSS begeleiding

Kijk op spss begeleiding

Our Consultant